Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Τα βλαστοκύτταρα στην αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2019




Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ο τραυματισμός του μηνίσκου είναι ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς όχι μόνο στους αθλητές αλλά και στους ηλικιωμένους. Η ρήξη μηνίσκου είναι επώδυνη ενώ δυσκολεύει με μέγιστο βαθμό την καθημερινότητα του ατόμου. Και αν πρόκειται για αθλητή όπως είναι επόμενο, τον βγάζει εκτός προπονήσεων και αγώνων για αρκετό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον ορθοπαιδικό χειρουργό - βιοορθοπαιδικό κ. Γιώργο Σπαγάκο ακόμα και αν το άτομο μπει στο χειρουργείο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με μηνισκεκτομή, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο 90% των περιπτώσεων η μηνισκεκτομή δεν «επισκευάζει» το μηνίσκο, απλά αφαιρεί τα τμήματα που έχουν υποστεί ρήξη.

Όπως μας εξηγεί ο γιατρός, οι δύο μηνίσκοι που έχει κάθε γόνατο, ο έσω και ο έξω μηνίσκος, λειτουργούν ως αποσβεστήρες κραδασμών που αναπτύσσονται μεταξύ του μηριαίου και του κνημιαίου οστού, ενώ σταθεροποιούν και κατανέμουν ομοιόμορφα το σωματικό βάρος στην άρθρωση του γόνατος. Επομένως σε περίπτωση αφαίρεσης του μηνίσκου, περισσότεροι κραδασμοί μεταφέρονται στο χόνδρο και το οστό και δημιουργούνται νέα προβλήματα στους ασθενείς.

Έρευνες που έχουν γίνει αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων αυτών, έχουν δείξει ότι για τη ρήξη μηνίσκου οι συνέπειες είναι  αρνητικές μακροπρόθεσμα τόσο στη λειτουργία όσο και στη σταθερότητα του γονάτου. Οι επεμβάσεις όπως λέει, βλάπτουν την ακεραιότητα του γονάτου, καθώς αφαιρώντας μέρη του μηνίσκου αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική αποκατάσταση δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι καθώς συνεχίζουν να έχουν πόνο και μετά την εγχείρηση.

Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα

Ο κ. Σπαγάκος αναφερόμενος στο θέμα της καλύτερης και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της ρήξης του μηνίσκου επισημαίνει ότι, η καλύτερη επιλογή θεραπείας είναι τα βλαστοκύτταρα.

Πρόκειται για ενήλικα βλαστικά κύτταρα των ιδίων των ασθενών, τα οποία ενεργούν ως «επισκευαστικά» κύτταρα για το σώμα και έχουν την ιδιότητα να επουλώνουν τον ιστό, επομένως δε χρειάζεται να αφαιρεθεί μηνίσκος.

Συγκεκριμένα, είναι μία νέα μη χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της ρήξης μηνίσκου, ελάχιστα επεμβατική η οποία βοηθά την επούλωση του τραυματισμένου ιστού. Είναι πλήρως αυτόλογη, δεν έχει επιπλοκές, είναι αναίμακτη και ανώδυνη, δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής κινητοποιείται και επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής θα αποφύγει την επώδυνη και μακροχρόνια ανάρρωση ενός χειρουργείου καθώς η όλη γίνεται στο ιατρείο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας. Ο γιατρός παίρνει από την περιοχή της κοιλιάς τους ασθενούς 40-80cc λίπους και με τη χρήση των προηγμένων πρωτοκόλλων διαχωρίζονται (απομονώνονται) τα αγγειακά κλάσματα κυττάρων (SVF), τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα βλαστοκυττάρων, από τα λιπώδη κύτταρα. Στη συνέχεια γίνεται καταμέτρηση των κυττάρων κατά την οποία βλέπουμε το συνολικό αριθμό των βλαστοκυττάρων και τη βιωσιμότητά τους. Τα ενεργοποιημένα πλέον βλαστοκύτταρα εγχέονται στην πάσχουσα περιοχή και η θεραπεία διαρκεί περίπου 1,5 ώρα

Όπως εξηγεί ο κ. Σπαγάκος, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα απαλλάσσει τους ασθενείς από τον πόνο και αποκαθιστά πλήρως τη λειτουργία του γόνατος.

Αναρτήθηκε από 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας