Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

ΥΓΕΙΑ

Τεστ αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2015

Βρετανοί και άλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν μία χημική ουσία στο αίμα, η οποία «προδίδει» ότι αρχίζει η διαδικασία νευροεκφύλισης του εγκεφάλου, πράγμα που θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε ένα τεστ διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ έως και μία δεκαετία προτού εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.


 

Όμως, ακόμη κάτι τέτοιο είναι πρόωρο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Κιντλ του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Translational Psychiatry», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν δείγματα αίματος άνω των 200 διδύμων, αναλύοντας το επίπεδο 1.129 πρωτεϊνών. Στη συνέχεια, σύγκριναν αυτά τα στοιχεία με τα αποτελέσματα νοητικών τεστ που έγιναν μετά από δέκα χρόνια στα ίδια άτομα. Όπως διαπιστώθηκε, το επίπεδο μίας συγκεκριμένης πρωτεϊνης (ΜΑΡΚΑΡΚ5) τείνει να είναι χαμηλότερο σε εκείνους τους ανθρώπους που ο εγκέφαλός τους έχει αρχίσει να εκφυλίζεται, εμφανίζοντας «ήπια γνωστική διαταραχή», μία κατάσταση που θεωρείται πρόδρομος της άνοιας.


Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλη έρευνα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου διαγνωστικού τεστ.

Τα περιστατικά άνοιας και Αλτσχάιμερ αναμένεται να τριπλασιασθούν παγκοσμίως έως το 2050, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία. Συχνά περνά πάνω από μία δεκαετία από τότε που άρχισαν οι πρώτες εγκεφαλικές αλλοιώσεις, μέχρι να εμφανισθούν συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης, η σύγχυση και η αλλοίωση της προσωπικότητας.

Οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμούν ότι αν η θεραπεία αρχίσει έγκαιρα, πολύ πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ο εγκέφαλος θα προστατευθεί καλύτερα. Γι' αυτό, θεωρείται αναγκαίο να βρεθεί ένα τεστ έγκαιρης διάγνωσης του Αλτσχάιμερ. 

Παράλληλα, τα ποικίλα νοητικά ερεθίσματα, η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρείται πιο υγιής.

 

Τα παραμύθια μεγαλώνουν έξυπνα παιδιά!

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2015

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι γονείς διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία. Η συνήθεια της γιαγιάς και του παππού, που έλεγαν ιστορίες στα εγγόνια τους για να τα παίρνει ο ύπνος, πέρασε από γενιά σε γενιά, έχοντας καθιερωθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία της σωστής ανατροφής. Ωστόσο, σήμερα είναι η πρώτη φορά που αυτό αποδεικνύεται και επιστημονικά!



Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics το διάβασμα στα μικρά παιδιά μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσει το μυαλό τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το διάβασμα παραμυθιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ενεργοποιεί μέρη του εγκεφάλου τους που βοηθούν στην ανάπτυξη της φαντασίας και της κατανόησης μιας αφήγησης - δεξιότητες που αποτελούν κλειδί στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας, αλλά και των ικανοτήτων στη γραφή και την ανάγνωση.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους 19 παιδιών, ηλικίας 3-5 ετών, χρησιμοποιώντας μαγνητικό τομογράφο. Προκειμένου να αντιληφθούν πώς ανταποκρίνεται το μυαλό των παιδιών σε διαφορετικά ερεθίσματα, παρακολούθησαν τον εγκέφαλό τους καθώς εκείνα άκουγαν από τη μία ηχογραφημένα παραμύθια και από την άλλη απλά τους θορύβους γύρω τους. Επιπλέον, για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους πόσο συχνά διαβάζουν οι γονείς ιστορίες στα παιδιά και πόσο καλή σχέση είχαν γενικά με τα βιβλία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στα παιδιά που άκουγαν συχνά παραμύθια και ιστορίες απ’ τους γονείς τους, σημειώθηκε εντονότερη δραστηριότητα στα μέρη του εγκεφάλου που βοηθούν στην κατανόηση της αφήγησης και στη φαντασία. Αυτές οι κομβικές περιοχές των εγκεφάλων έδειξαν να δραστηριοποιούνται σημαντικά, όταν τα παιδιά άκουγαν τα ηχογραφημένα παραμύθια.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ερευνών, δρ. Thomas DeWitt, «υπάρχουν πλέον βιολογικές αποδείξεις γι’ αυτό που οι γονείς ήξεραν εκ των προτέρων: Ότι το να διαβάζουν στα παιδιά τους είναι μια σημαντική συνήθεια που τα βοηθά να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους».

 

Φυσικό τονωτικό Ο χυμός πορτοκαλιού ενισχύει την πνευματική εγρήγορση και συγκέντρωση

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2015

Αν αισθάνεστε νυσταγμένοι και θέλετε να αφυπνιστείτε, μην πιείτε καφέ. Προτιμήστε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι, προτείνουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Nutrition.

Περισσότερα...
 

Νέα στοιχεία για το βιολογικό ρολόι Ανακάλυψη μοριακού «διακόπτη» δίνει ελπίδες θεραπείας του τζετ λαγκ

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015

Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστική θεραπεία του τζετ λαγκ, μετά την ανακάλυψη ενός μοριακού «διακόπτη» που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού, επιτρέποντάς του να «κρατά» τον σωστό χρόνο.



Φυσιολογικά, ο 24ωρος κύκλος του κιρκαδιανού ρυθμού του σώματος συγχρονίζεται με την ανατολή και δύση του ηλίου, διασφαλίζοντας τη νυχτερινή ξεκούραση του σώματος. Ωστόσο, τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι μεγάλες διαφορές ώρες μεταξύ των χωρών, η εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ άλλων, απορυθμίζουν το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου με αποτέλεσμα το φαινόμενο του τζετ λαγκ, δηλαδή αϋπνία, ευερεθιστότητα και πονοκεφάλους. 

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cell, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής «Duke-NUS» της Σιγκαπούρης υποστηρίζει ότι η βαθύτερη κατανόηση του ρόλου του «διακόπτη» θα οδηγήσει στον σχεδιασμό φαρμάκων για τον έλεγχό του. 

Οι ερευνητές εστίασαν στην πρωτεΐνη Period2 (PER2) διότι εκτός από τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, παίζει καθοριστικό ρόλο και στον ύπνο. Δηλαδή ενέχει ρόλο «θερμοστάτη» που αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η PER2 δεν έχει μεγάλη ευαισθησία στις μικρές αλλαγές στην θερμοκρασία χώρου, διαφορετικά το κιρκαδιανό ρολόι θα υπερλειτουργούσε στην πολλή ζέστη και θα υπολειτουργούσε με το πολύ κρύο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σταθερότητα της PER2 εξαρτάται από μια διαδικασία που ονομάζεται «φωσφορυλίωση», κατά την οποία φωσφορικά άλατα προστίθενται σε καίρια σημεία για να επηρεάσουν τη λειτουργία της.

Άρα, λοιπόν, η φωσφορυλίωση λειτουργία σαν διακόπτης, οδηγώντας την PER2 σε δύο διαφορετικά αποτελέσματα, αύξηση της σταθερότητας ή υποβάθμιση. 

Μάλιστα, αυτός ο «διακόπτης» είναι ευαίσθητος σε αλλαγές της θερμοκρασίας και μεταλοβικά σήματα και έτσι μπορεί και ρυθμίζει την ταχύτητα του βιολογικού ρολογιού κατά περίπτωση. 

Συνήθως, ο ρυθμός της βιοχημικής αντίδρασης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, και έτσι η ταχύτητα του βιολογικού ρολογιού θα πρέπει να αυξάνεται όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία. 

Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε υψηλότερες θερμοκρασίες ο «φωσφοδιακόπτης» διασφαλίζει ότι η υποβάθμιση της PER2 είναι βραδύτερη, άρα διατηρείται η ταχύτητα του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού. 

«Η μελέτη ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κιρκαδιανού ρυθμού τα τελευταία 60 χρόνια. Μας βοηθά να κατανοήσουμε ορισμένους βασικούς μηχανισμού που ρυθμίζουν τον συγχρονισμό του. Κάνοντας βιοχημικές αναλύσεις και με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων αποδείξαμε πως ο κιρκαδιανός ρυθμός διατηρεί τον 24ωρο κύκλο του, παρά τις αλλαγές της θερμοκρασίας και τις μεταβολικές αλλαγές. Επίσης, μελέτη παρέχει και ένα μαθητικό μοντέλο που προβλέπει την συμπεριφορά του ρολογιού υπό διαφορετικές συνθήκες, και έτσι γνωρίζουμε ποιο φάρμακο θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του τζετ λαγκ» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Ντέιβιντ Βιρσουπ. 

 

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2015

Έχει συμβεί να βγει το παιδί σας από την τουαλέτα με δάκρυα στα μάτια, λέγοντας σας «Μαμά, πονάω όταν πάω στην τουαλέτα»; Μία πολύ πιθανή αιτία μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα, ένα πολύ συνηθισμένο παιδικό πρόβλημα.


Πότε ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα; 

Τα αίτια για την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας στα παιδιά ποικίλουν:

 

  • Η έλλειψη φυτικών ινών και η ανεπαρκής κατανάλωση νερού καθημερινά είναι δύο βασικοί παράγοντες εμφάνισης δυσκοιλιότητας. Παιδιά που καταναλώνουν «έτοιμο/γρήγορο» φαγητό, άσπρο ψωμί, τυριά και κρέας, έχουν πολύ συχνά δυσκοιλιότητα.
  • Η λήψη φαρμάκων π.χ. για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας. 
  • Η αλλαγή από το μητρικό θηλασμό σε γάλα σκόνη ή από την βρεφική τροφή που είναι αραιή σε τροφή στερεάς μορφής. 
  • Ο ψυχολογικός παράγοντας. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα, όταν αισθάνονται άγχος, εξαιτίας π.χ. της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ή προβλημάτων στο σπίτι κ.λπ.
  • Η αγνόηση της ανακούφισης της ανάγκης, όταν ξεχνιούνται από το παιχνίδι ή δεν θέλουν να διακόψουν κάποια άλλη δραστηριότητα.
  • Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, το οποίο εμφανίζεται όταν είναι αγχωμένα ή καταναλώνουν τροφές που ευθύνονται για το ΣΕΕ π.χ. λιπαρά ή καυτερά τρόφιμα.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας εξαρτάται πάντα από την ηλικία του παιδιού, τη διάρκεια των συμπτωμάτων και τη σοβαρότητά τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει κατ' αρχήν σωστή ενημέρωση για τα αίτια και ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση του παιδιού. 

Μια καλή ιδέα είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόλις ξυπνάει το πρωί και μετά από κάθε γεύμα.

Εάν πρόκειται για παιδί μικρότερης ηλικίας ίσως είναι καλύτερα να πείτε «Είναι η ώρα να πας στην τουαλέτα», αντί να ρωτήσετε «θέλεις να πας στην τουαλέτα;» 

Η εκπαίδευση του παιδιού όσον αφορά στην τακτική χρήση της τουαλέτας, μετά από ένα γεύμα και στην κατανόηση των συμπτωμάτων που δηλώνουν την φυσική ανάγκη είναι πολύ σημαντική.

Χρησιμοποιείστε κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα, που μαλακώνουν τα σκληρά κόπρανα ώστε να διευκολυνθούν οι κενώσεις. Αυτά τα σκευάσματα μπορούν να ληφθούν από παιδιά, άνω των 2 ετών και είναι σε πόσιμο διάλυμα με ουδέτερη γεύση που μπορεί να αναμειχθεί άμεσα με οποιοδήποτε ρόφημα της επιλογής σας, π.χ. ένα ποτήρι νερό ή άλλο υγρό, όπως χυμό φρούτων ή τσάι (περίπου 150 ml) έτσι ώστε να είναι ευχάριστο στα παιδιά. Η χρήση σε παιδιά κάτω των 8 ετών να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή παιδιάτρου.

Αντιστρέψτε τα αρνητικά συναισθήματα του φόβου και του πόνου. 

Αλλάξτε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού έχοντας γεύματα σε τακτικές ώρες και προσθέστε στη διατροφή του περισσότερες φυτικές ίνες και υγρά. 

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ασκείται όσον το δυνατόν περισσότερο, καθώς η φυσική άσκηση βοηθά εκτός των άλλων την κινητικότητα του εντέρου. 

Η συμβολή του παιδιάτρου είναι σημαντική σε κάθε περίπτωση, θα σας ενημερώσει και θα σας ηρεμήσει από κάθε τυχόν ανησυχία σας για το θέμα αυτό. 


Επίσης η συνεννόηση των γονιών και των δασκάλων στο θέμα αυτό θα βοηθήσει αλλά και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειάς τους.

 

Γραμμένη στα γονίδιά μας η αγάπη μας για τον καφέ

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2015

Σε γενετική προδιάθεση οφείλεται η προτίμησή μας στον καφέ σύμφωνα με διεθνή έρευνα με επικεφαλής την Μέριλιν Κορνέλις του Τμήματος Διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Molecular Psychiatry".


 


Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια γενετική μετα-ανάλυση σε πάνω από 120.000 τακτικούς καταναλωτές καφέ. Η ανάλυση έφερε στο φως δύο γονίδια (POR και ABCG2) που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό και τα οποία έρχονται να προστεθούν σε άλλα δύο που είχαν βρεθεί παλαιότερα (τα AHR και CYP1A2). Επίσης ανακαλύφθηκαν δύο ακόμη γονιδιακές παραλλαγές, οι οποίες αφορούν τα γονίδια BDNF και SLC6A4, που ρυθμίζουν πόση απόλαυση φέρνει σε κάποιον η καφεΐνη. 

Τέλος, βρέθηκαν άλλα δύο (GCKR και MLXIPL), που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων και τα οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν συσχετισθεί με τον μεταβολισμό ή τις νευρολογικές επιδράσεις του καφέ. Τα ευρήματα, δείχνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη φυσική ικανότητα, λόγω γενετικής προδιάθεσης, να απολαμβάνουν περισσότερο τον καφέ από άλλους καθώς ο οργανισμός τους μεταβολίζει διαφορετικά την καφεΐνη στο σώμα.

«Ο καφές και η καφεΐνη έχουν συνδεθεί τόσο με ωφέλιμες, όσο και με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Τα ευρήματά μας μπορεί να μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε εκείνες τις υποκατηγορίες ανθρώπων που είναι πιο πιθανό να ωφελήσουν την υγεία τους, είτε αυξάνοντας, είτε μειώνοντας την κατανάλωση καφέ», δήλωσε η Μέριλιν Κορνέλις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες όπως ο Πάνος Δελούκας, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου - Queen Mary, η Σταυρούλα Κανόνη, στατιστικολόγος - γενετίστρια στο ίδιο βρετανικό πανεπιστήμιο, ο Γιώργος Δεδούσης, καθηγητής βιολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και η Μαρία Δημητρίου, ερευνήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο.

 

Ακολουθήστε μας


Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας