Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ: Οι προτάσεις μας για το έργο της Ιεράς Οδού που έγιναν με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. στις 14/01/2020

Κατηγορία: ΑΙΓΑΛΕΩ Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2021

 

Η παράταξη Ανάπλαση Αιγάλεω, δημοσιοποίησε τις προτάσεις της για το έργο της Ιεράς Οδού που έγιναν με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. στις 14/01/2020, καθώς επίσης και κάποιες διαφωνίες:

 

 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ

Η τοποθέτησή μας (Δημ. Μπίρμπας) στο Δημ. Συμβούλιο της 14/1/2021 σε σχέση με το έργο Βελτίωση οδικών χαρακτηριστικών της Ιεράς Οδού κι εξοπλισμού αυτής, για τις εργασίες/παρεμβάσεις στο Τμήμα της Ιεράς οδού που αφορά στο Αιγάλεω, καθώς και για την υλοποίησή τους από την Περιφέρεια Αττικής (ΔΙΔΙΜΥ), στο πλαίσιο υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Αθηναίων, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου και Ελευσίνας.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή έξυπνων πεζοδιαβάσεων LED με στόχο την ασφάλεια των πεζών από διερχόμενα οχήματα σε δεκατρείς (13) επιλεγμένους σηματοδοτούμενους κόμβους κατά μήκος της Ιεράς Οδού (πέντε κόμβοι εντός των ορίων του Δήμου Αιγάλεω: Ιερά Οδός και Αγ. Άννης, Ιερά Οδός και Λ. Κηφισού, Ιερά Οδός και Λ. Θηβών, Ιερά Οδός και Μεγ. Αλεξάνδρου, Ιερά Οδός και Σούτσου Μπουμπουλίνας). Η βαφή των στύλων ηλεκτροφωτισμού μέχρι τον βραχίονα με κεραμιδί χρώμα. Η τοποθέτηση 100 πινακίδων ονοματοθεσίας κατά μήκος της οδού αυτής και 12 stands για την εξυπηρέτηση των πεζών. Η βελτίωση οδικών στοιχείων, ασφαλτικού τάπητα και ταπητίδια όπου απαιτείται. Η βελτίωση του δρόμου αυτού από άποψη οδικών χαρακτηριστικών, όπως διαγραμμίσεις διαβάσεων και θέσεων σε κόμβους. Βάψιμο υπαρχόντων ζαρντινιερών στη μεσαία νησίδα σε χρώμα κεραμιδί (κόμβος Ιεράς Οδού και Αγ. Άννης, Ιεράς Οδού και Θηβών, Ιεράς Οδού και Μεγ. Αλεξάνδρου). Βάψιμο πεζοδρομίων σε χρώμα επίσης κεραμιδί εκατέρωθεν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας σε πλάτος ένα μέτρο (1,0 μ) από το κράσπεδο της οδού (κόμβος Ιεράς Οδού και Αγ. Άννης, Ιεράς Οδού και Θηβών, Ιεράς Οδού και Μεγ. Αλεξάνδρου) κ.λπ.

Ως παράταξη θεωρούμε καταρχήν θετική την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για προσπάθεια ενιαίας οριοθέτησης και ανάδειξης της Ιεράς Οδού, του ιστορικότερου δρόμου του δυτικού κόσμου, υπήρξε άλλωστε βασικό στοιχείο των προγραμματικών μας θέσεων και του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου 2014-2019.

Οι προτάσεις μας

Λόγω όμως της ιστορικής σημασίας της Ιεράς Οδού έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Την αποσπασματικότητα αντιμετώπισης της διαδικασίας από την Περιφέρεια. Δεν υπάρχει παρέμβαση στο τμήμα της στον Δήμο Ασπροπύργου, δεν υπήρξε διαβούλευση με τους Δήμους και τις τεχνικές υπηρεσίες τους, αγνοούμε αν έχει συζητηθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο και τον Δήμο Ελευσίνας που θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2022.

2. Τη διαφωνία μας σχετικά με:

    • Τον χρωματισμό (!!!) πεζοδρομίων. Οποιαδήποτε χρωματική οριοθέτηση πρέπει να γίνει με δομικά υλικά τόσο για λόγους αισθητικής όσο και λειτουργικούς, λόγω της εύκολης φθοράς και της ανάγκης συνεχών παρεμβάσεων (χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή εικόνα του Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας, λίγους μήνες μετά).

    • Τον χρωματισμό στύλων και παρτεριών μόνο του διαζώματος. Αν υπάρξει χρωματισμός θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα μεταλλικά στοιχεία και τα παρτέρια σε όλο τον χώρο παρέμβασης των κόμβων, για την επίτευξη ενιαίας εικόνας.

3. Στην παρέμβαση θα πρέπει να συμπεριληφθούν τουλάχιστον άλλοι δύο κόμβοι στην πόλη μας (με έξυπνες διαβάσεις και σταντ εξυπηρέτησης πεζών), ο ένας στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου (μετρό Αιγάλεω) και ο άλλος στην Ιερά Οδό και Αγ. Μαρίνας (Δημαρχείο). Επίσης θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις ασφαλείς διαβάσεις και όσες άλλες τυχόν προβλέπονται στην υπό διαμόρφωση μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για διασταυρώσεις της Ιεράς Οδού.

Αποδεχόμενοι με αυτές τις προϋποθέσεις την πρόταση ως ένα πρώτο βήμα, καλούμε τη Διοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλία άμεσα για συντονισμό Περιφέρειας – εμπλεκόμενων Δήμων, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά και να σχεδιαστεί ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα αναδεικνύει ουσιαστικά την Ιερά Οδό και τη σημασία της.

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας