Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Υπόμνημα περίοικων για απομάκρυνση κεραίας κινητής στο Αιγάλεω

Κατηγορία: ΑΙΓΑΛΕΩ Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2022



Την Πέμπτη 17/3 το Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω συζήτησε το θέμα που είχε τεθεί από πολλές πλευρές και αφορούσε στην κεραία κινητής τηλεφωνίας που έχει τοποθετηθεί σε κτίριο στην διασταύρωση των οδών Σουλίου και Χανίων απέναντι από το 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω.

 


Εκατοντάδες κάτοικοι της γειτονιάς διαμαρτυρήθηκαν για την εγκατάσταση αυτή και υπέγραψαν κείμενο το οποίο και κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Υπόμνημα με τις υπογραφές των διευθυντών όλων των σχολείων της γειτονιάς κατέθεσαν και δύο άλλοι κάτοικοι, στα αιτήματα του οποίου συμφώνησε ομόφωνα να συνδράμει το Δημοτικό Συμβούλιο.


Οι υπογράφοντες είναι οι περίοικοι (κάτοικοι οδού Χανίων) Τάσος Σαράντου και οι διευθυντές είναι του Ειδικού Δημοτικού Αιγάλεω Βαγγέλης Στεφανόπουλος, 7ου Δ.Σ. Ευτυχία Κόκκα, 4ου Γυμνασίου Κλεοπάτρα Σταυροπούλου, 5ου Λυκείου Βασιλική Λευκαδίτη και οι προϊστάμενες των 29ου,8ου και 3ου Νηπιαγωγείου Ελισσάβετ Ρίζου, Ελισάβετ Ηλιοπούλου και Ειρήνη Δαμηλάκη αντίστοιχα. 

                             

Υπόμνημα περίοικων
Απομάκρυνση κεραίας κινητής, Χανίων 1 και Σουλίου Αιγάλεω


Ως κάτοικοι της περιοχής, έχουμε διαπιστώσει τους τελευταίους μήνες την εγκατάσταση σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας (κεραία) σε κτίριο επί της οδού Σουλίου και Χανίων 1 στο Δήμο μας. Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το 4ο Γυμνάσιο (απόσταση 10 μ). Όπως γνωρίζετε, σε αρκετά κοντινή απόσταση και εντός ακτίνας 300μ βρίσκονται: το 5ο Λύκειο, το 3ο Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το 7ο Δημοτικό Σχολείο, το 8ο Νηπιαγωγείο, ο βρεφονηπιακός σταθμός ''το Ουράνιο Τόξο'', το φροντιστήριο “Δράκος”, ο ΟΑΕΔ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Επίσης, περίπου σε απόσταση 50 μέτρων βρίσκονται 2 παιδικές χαρές, καθώς και η αθλητική εγκατάσταση “Εύα Χριστοδούλου”.

Πρόκειται λοιπόν για μια περιοχή του Δήμου μας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς καθημερινά και για αρκετές ώρες φιλοξενεί μεγάλο αριθμό παιδιών αλλά και ενηλίκων είτε για τις σχολικές τους υποχρεώσεις, είτε για τις αθλητικές τους δραστηριότητες, είτε για την ψυχαγωγία τους. Επίσης η περιοχή είναι κατοικημένη.


Βάσει των παραπάνω δεδομένων, η συγκεκριμένη τοποθεσία τοποθέτησης της κεραίας αποτελεί μια τουλάχιστον άστοχη και ανεύθυνη επιλογή από πλευράς όλων των εμπλεκομένων. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από κατοίκους αλλά και τη σχολική κοινότητα και έχουν κατατεθεί υπογραφές για την απομάκρυνση της κεραίας.

Ο Δήμος οφείλει να προβεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, τις αντίστοιχες της Περιφέρειας αλλά και τις ανεξάρτητες αρχές ελέγχου για τυχόν παραλείψεις ή παρανομίες που αφορούν στην εγκατάσταση. Τίθενται ερωτήματα σχετικά με πολεοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες, καθώς επίσης με την παροχή ηλεκτροδότησης της εγκατάστασης. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως δεν υπάρχει καμία ενημερωτική πινακίδα στην είσοδο του κτιρίου ως όφειλε να έχει.

Σχετικά με το θέμα της μέτρησης σας παραθέτουμε τη γνώμη του Συνήγορου του Πολίτη που ενημερώνει πως τα πολιτικά δικαστήρια στο πλαίσιο της παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικά µέτρα), δεν θεωρούσαν αξιόπιστες τις επιτόπιες µετρήσεις που διεξήγε η Ελληνική Επιτροπή Ατοµικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), εκφράζοντας την άποψη ότι ακόµη και αν και δεν παρατηρείται υπέρβαση των ορίων ασφαλείας που έχουν τεθεί µε την ΚΥΑ 53571/3839/2000 και το ν. 3431/2006 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, δεν τεκµαίρεται ότι δεν υφίσταται κίνδυνος υπέρβασης των ορίων, ανά πάσα στιγµή, καθώς ο έλεγχος που διεξάγεται από την ΕΕΑΕ είναι µόνο περιοδικός.

Επιπλέον διερωτόμαστε πώς γίνεται βάσει νόμου να απαγορεύεται η δημιουργία νέας παιδικής χαράς εφόσον υπάρχει σε κοντινή απόσταση κεραία, και πλησίον υφιστάμενης παιδικής χαράς να δίνεται άδεια για εγκατάσταση νέας κεραίας; Πώς γίνεται να απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραίας σε σχολικά κτίρια ή νοσοκομεία, αλλά να επιτρέπεται η εγκατάσταση ακριβώς απέναντι. Ερωτήματα που εμπίπτουν στο θέμα μας.

Τέλος, ακόμη και αν υπάρχει έστω και μία υποτυπώδης νομιμότητα αυτής της εγκατάστασης, η ουσία είναι πως η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο παραβλέπει στο σύνολό της την ευαίσθητη παιδική υπόσταση αλλά και την υγεία του συνόλου των κατοίκων, στην οποία πιθανόν να προκαλούνται προβλήματα υγείας.


Ενόψει λοιπόν της υφιστάμενης επιστημονικής αβεβαιότητας τόσο ως προς τα όρια ασφαλείας και τον βαθμό κινδύνου από τη συνεχή έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι σταθμοί κινητής τηλεφωνίας όσο και ως προς τις συνέπειες που ενδέχεται αυτή να προκαλεί στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν προκύπτει στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι διασφαλίζεται η υγεία των προσώπων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το σταθμό και κυρίως εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όποια και να είναι η μέτρηση στην περίπτωση των μόνιμων κατοίκων, όπως και των παιδιών που φοιτούν επί σειρά ετών στα όμορα σχολεία, η ακτινοβολία λειτουργεί σωρευτικά (υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα λειτουργίας κεραίας όπου, μετά από έτη, τα κρούσματα λεμφωμάτων και λευχαιμίας ήταν στατιστικά πολύ πάνω από τον μέσο όρο της χώρας).


Παρακαλούμε για τη συνδρομή και τις ενέργειές σας με σκοπό την ανάκληση τυχόν αδειών που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις καθώς και για την απομάκρυνση της συγκεκριμένης κεραίας, είτε είναι νόμιμη είτε όχι, καθώς οι επιπτώσεις της ύπαρξής της στη συγκεκριμένη ευαίσθητη ζώνη αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία κατοίκων και κυρίως παιδιών τα οποία είναι εκτεθειμένα επί αρκετές ώρες καθημερινά.


Συνοψίζοντας ζητούμε άμεσα:


α) Να συνδράμει ο Δήμος ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα ( ήδη έχουν παρέλθει πάνω από 20 εργάσιμες από το αίτημα) έλεγχοι και μετρήσεις από κάθε αρμόδιο φορέα και να πληροφορηθούμε τα αποτελέσματα αυτών.

β) Να υπάρξει εκτενής συζήτηση και ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την απομάκρυνση της κεραίας και την υποστήριξη κατοίκων και μαθητών επί του θέματος

γ) τη νομική συνδρομή του Δήμου σε περίπτωση δικαστικής διεξόδου και κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων

δ) την ενημέρωσή μας για όλες τις σχετικές ενέργειες

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας