Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

«Κατάθεση των μελετών για τους επικίνδυνους ρύπους του ΧΥΤΑ Φυλής στον Πρωθυπουργό και όλα τα μέλη της Κυβέρνησης»

Κατηγορία: ΦΥΛΗ Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2020

 



Στην  κατάθεση των μελετών για τους επικίνδυνους ρύπους του ΧΥΤΑ Φυλής στον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε ο Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25.

Ο Κρίτων Αρσένης επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να γνωστοποιήσει επίσημα σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης την τεκμηριωμένη πλέον επικινδυνότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, προκειμένου να φέρει τον καθένα ξεχωριστά ενώπιον των ποινικών ευθυνών από την συνέχιση της λειτουργίας του.  


Καλεί δε τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης να ανακοινώσουν άμεσα:
• Το χρονοδιαγραμμα κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής.
• Το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής καταστροφής.
• Την διακοπή οποιασδήποτε υπερτοπικής δραστηριότητας διαχείρισης απορριμμάτων στην πολύπαθη Φυλή.
• Τις αποζημιώσεις για τους πολίτες που υπέστησαν βλάβη στην υγεία τους από την ανεξέλεγκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλή.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο την συνοδευτικής επιστολής, όπως κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο: 

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

Θέμα: «Γνωστοποίηση δημοσιοποιημένων επιστημονικών μελετών καταγραφής ρύπων του ΧΥΤΑ Φυλής, που υποχρεώνουν την άμεση διακοπή λειτουργίας του»

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου,

Εφιαλτικά για τους πολίτες της Φυλής, της Δυτικής Αθήνας και όλου του Λεκανοπεδίου Αττικής είναι τα ευρήματα των μελετών για τον ΧΥΤΑ Φυλής. Παρά τον πολυετή αγώνα πολιτών, οι μελέτες έμεναν κρυμμένες στα συρτάρια του Δήμου Φυλής από το 2015. O Δήμαρχος Φυλής υποχρεώθηκε να τις παραδώσει στους πολίτες πριν λίγες ημέρες, μετά από αναφορά που κατέθεσα μαζί με ενεργούς πολίτες στο Συνήγορο του Πολίτη και στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, για παράβαση καθήκοντος του Δημάρχου.

Στα συμπεράσματα των μελετών αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, νέα Ολλανδική λίστα, οριακές τιμές έκθεσης κ.λπ.)», με τους μελετητές να μιλούν για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση» στην έκταση των 10.000 στρεμμάτων και να καταγράφουν ως χαρακτηριστική την ύπαρξη βαρέων μετάλλων, αρωματικών υδρογονανθράκων, διοξινών - φουρανίων, βενζολίου - τολουολίου, PCB - PCT, φαινολών, μεθανίου, αμμωνίου, αλλά και ραδιενεργών στοιχείων, συγκεκριμένα: ράδιο 224, ράδιο 226, τρίτιο 3, θόριο 232, μόλυβδος 210 κ.λπ.


Σας γνωστοποιώ εγγράφως το πλήρες περιεχόμενο των μελετών – επισυνάπτοντας αυτές στην παρούσα επιστολή – για να έχετε και επίσημα λάβει γνώση και να μην έχετε καμία δικαιολογία για να μην κλείσετε άμεσα την Φυλή. Από την στιγμή που λαμβάνετε γνώση, έχετε ποινικές ευθύνες για τη μη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής που εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους τους κατοίκους της Φυλής, της Δυτικής Αθήνας και όλου του λεκανοπεδίου.

Σας καλώ να απαντήσετε τα εξής: Ποια ακριβώς θα είναι η ημερομηνία κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής; Ποια μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής καταστροφής θα πάρετε και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Πού θα χωροθετήσετε νέους ΧΥΤΥ καθώς η Φυλή δεν γίνεται άλλο να είναι η, όπως πλέον τεκμηριώνεται, «χαβούζα» της Ελλάδας; Πότε θα αποζημιώσετε τους κατοίκους της Φυλής, της Δυτικής Αθήνας και όλου του λεκανοπεδίου για την βλάβη στην υγεία τους από την ανεξέλεγκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής;


Με τιμή,

Κρίτων Αρσένης,
Βουλευτής ΜέΡΑ25, Β2 Περιφέρειας Αθηνών

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας